26. april 2022

Når dine nærmeste ikke bakker op

Jeg er Jakob Bøge

Jeg er her for at hjælpe dig med at skabe det liv, du drømmer om - og have evnen til at kommunikere det til verden

Del episoden

Jeg er Jakob Bøge

Jeg er her for at hjælpe dig med at skabe det liv, du drømmer om - og have evnen til at kommunikere det til verden

Del episoden

Når vi skaber forandring eller bevægelse i vores liv - oplever mange mennesker, at de ikke får opbakning fra deres nærmeste

Opsummering

Når vi skaber forandring eller bevægelse i vores liv – det kan være i forhold til karriere, økonomi, valg af livsstil og alle mulige andre ting – oplever mange mennesker, at de ikke får opbakning fra deres nærmeste

Og det kan være en smertefuld og frustrerende oplevelse, som ikke kun kan gøre ondt, men som også kan så tvivl om forandringen eller endda helt stoppe den

Usikkerhed hos andre

En af de hyppige årsager til, hvorfor de kan have modstand på dine beslutninger og forandringer kan være, at de dybest set føler sig usikre på, hvad der kommer til at ske. Vi ser det så ofte, at mennesker reagerer med modstand og prøver at holde andre i den samme position, som de plejer. Ikke fordi de er onde eller egoistiske, men ganske enkelt fordi de bliver usikre på, at din bevægelse kommer til at skade eller måske endda afslutte jeres relation.

Så det handler ofte mere om angsten for at blive forladt eller svigtet. Og ja, når mennesker udviser modstand, er risikoen fro at netop det sker, endnu større. Men følelsen er ikke rationel – og folk er ikke nødvendigvis bevidste om det underliggende mønster.

DIN bevægelse – giver ikke nødvendigvis mening for andre

Når du vil forandre noget i dit liv, så er det jo DIT ønske, det er noget, DU vil. Og det giver ikke nødvendigvis mening for andre. Derfor kan de ændringer, som virker helt rigtige for dig, sagtens virke fuldkommen knald i låget for andre. Det gør dog ikke dine perspektiver forkerte – blot anderledes og det er ikke sikkert, at de nogensinde kommer til at forstå dem.

Når andre har “løsningen” på dine problemer

De fleste af os kender, at andre mennesker har alle løsningerne på vores problemer eller udfordringer. Problemet er jo, at deres løsninger er filtreret igennem deres tanker, følelser og behov. Det samme gør sig gældende i forhold til de forandringer, du vil foretage. De fleste mennesker vil se dem igennem deres egne filtre – og ikke igennem dine. Og derfor ofte ikke forstå dig.

Smerte er ofte størst, når modstanden kommer fra vores familie

Ofte har vi et dybt forankret ønske/behov for at vores nærmest anerkender os og støtter os i det, vi gerne vil. Meget af det kan stamme fra, at vi på alle måder er afhængige af andre i vores tidlige år. Vi kan ikke nødvendigvis gøre så meget ved det – andet end at være bevidste om mekanismen og at tage en beslutning om at det n godt må være der, men ikke skal styre os

Det du vil – det er DINE valg

Afslutningsvist er det afgørende, at vi kan se, at det her er VORES valg. Det er noget, som er vigtigt for DIG. Det er DINE, drømme og visioner – store som små. Og de behøver ikke andres anerkendelse eller forståelse for at leve

Citat 4
Citat 5
Citat 3
Citat 1

Læs hele teksten fra videoen her:

Den fulde udskrift at videoen er her nedenfor. Vær opmærksom på, at en del af det er talesprog og måske ikke helt korrekt, rent sprogligt. Alle Jakobs videoer er filmet i et take, de er uredigerede og uden manuskript eller teleprompter. Det vil sige, at du læser teksten til en film, som er optaget live og uden editering – med de sproglige unøjagtigheder, det kan medføre

Rigtig mange kender det her med, at når vi begynder at bevæge os i vores liv, når vi begynder at udfordre noget af det, som er eller har været, så møder vi modstand fra vores nærmeste.

Det kan være fra forældre. Det kan være fra kærester, ægtefæller. Det kan for så vidt være fra børn. Det kan være fra søskende og så videre og så videre. Men dem, der er tættest på os, kan være nogle af dem, som yder allerstørst modstand, og det vil jeg tale lidt om, fordi det er noget, mange oplever, og det kan være en virkelig, virkelig smertefuld oplevelse, at vi står her og gerne vil det her og brænder for og kan mærke, at det er rigtigt. Og så møder vi modstand eller måske ligefrem latterliggørelse, eller hvad det nu kan være.

 

Og en ting, det i hvert fald kan handle om er, at det er en slags nervøsitet for dem, som er afsenderen af modstanden eller en usikkerhed i hvert fald. Omkring hvad nu det her, som du er på vej ud i? Hvad kommer det til at betyde for vores relation? Betyder det, at der lige pludselig er andre mennesker, der bliver vigtige? Betyder det dybest set, at du kommer til at forlade mig?

Det er ikke altid, det betyder det, men det kan det betyde. Så jeg har den tilgang til det, at når vi begynder at opleve denne her modstand, når jeg har oplevet den, og hvis jeg skal rådgive andre om det, så vil det være at prøve at se på de her mennesker med lidt blide øjne og prøve at forstå – hvad er det, der foregår inde i dem, som skaber den modstand? Det kan være denne her nervøsitet eller måske ligefrem angst for at miste, hvis jeg bruger et lidt kraftigere ord.

 

Så kan det også være noget med at denne bevægelse er jo en bevægelse, som du ønsker at foretage, fordi du har set noget, som kan gøre noget for dig, som kan åbne verden for dig. Eller åbne for noget viden eller perspektiver eller følelser eller skabe en eller anden form for bevægelse.

Det er ikke sikkert, at andre menneskers værdier stemmer overens med det. Det er ikke sikkert, deres overbevisninger om livet, om dem selv, omkring udvikling omkring alt muligt. At de er samme sted som dit. Eller det er de jo ikke, for så ville modstanden ikke være der.

Og har du nogen sinde oplevet det her med, at du taler med en veninde eller en bekendt om en eller anden problemstilling? Og vedkommende siger “Jeg ved lige præcis, hvad du skal gøre. Nu skal du høre her. Løsningen på det problem er jo bare sådan og sådan og sådan”? Hvor man tænker: Jeg forstår godt, hvad du siger, men det er det dårligste råd, jeg nogensinde har hørt.

Og det er jo, fordi din situation er filtreret igennem deres perspektiv, igennem deres værdier, igennem deres overbevisninger, igennem deres behovsstruktur igennem deres alting, personlighed. Og det er jo det samme når andre mennesker ikke forstår, hvorfor vil du det? Det er da herre mærkeligt. Men så er det jo fordi din beslutning bliver filtreret igennem deres perspektiver.

Og derfor kan det godt være, at det her giver sindssygt god mening for dig, men at de ikke fatter en lyd af, hvorfor det er. Så den forskellighed, den er der. Og det er meget ofte også derfor, vi oplever modstand. For de forstår det simpelthen ikke. Og så er det ikke alle mennesker, der har formået at bevæge sig derhen, hvor de kan acceptere og anerkende andres beslutninger og bevæggrunde selvom vi ikke forstår dem. Så det er i hvert fald også, hvad skal vi sige en grund til at du kan løbe ind i den udfordring.

 

Så er der noget omkring det her. Meget ofte oplever jeg, at når det her med modstanden er mest smertefuldt, så er det, når den kommer fra vores nære familie. Og der er jo noget omkring, når vi har vores venner og vores kolleger og vores sådan daglig omgangskreds, hvis man kan sige det sådan, vores selvvalgte omgangskreds, jamen så ved vi godt, at vi er forskellige.

Vi ved godt, at det kan være at ham der ovre på kontoret eller hende nede i, hvad det er for en fritidsaktivitet nu har. De har et andet syn på verden, og det er okay. Men når det kommer til vores familie, fordi det blod, og fordi vores forældre, dem har vi været afhængige af.

Vi mennesker vokser jo op, hvis ikke vi bliver taget os af som små, så dør vi åndeligt, sjæleligt og også helt korporligt. Og nogle gange så hænger dette behov ved – ikke fordi du ikke er blevet voksen eller alt muligt. Det har ikke en skid med det at gøre. Men det ligger så dybt i vores struktur, at vi vil bare gerne have den anerkendelse fra vores nærmeste familie fordi den anerkendelse engang har været lig med liv eller død.

Den kan sagtens bære ved, også selv om vi udvikler os, og selv om vi bliver voksne, og selv om vi gør alle mulige ting. Den kan i hvert fald tit være kimen til dette ønske om, at vores familie forstår os, og de anderkender os, og de klapper os på skulderen og siger “Ved du hvad. Det er en super god ide. Det forstår jeg godt, du rigtig gerne vil. Det skal vi nok bakke dig op i”.

Det er bare rigtig tit, vi ikke møder det. Og der bliver vi nødt til at adskille os fra det. Som jeg hørte en klog, der sagde en gang Elsk din familie, vælg din omgangskreds.

Jeg skal ikke bestemme, om du skal elske din familie. Men jeg synes, at det er meget godt udgangspunkt et eller andet sted. Vi forstår, at der er den forskel på, at vores familie er herovre.

Det er ikke sikkert, vi bakker dem op, eller de bakker os op. Vores omgangskreds, den kan vi vælge ud fra, om de har de samme værdier, ud fra om de har livsanskuelser, som på en eller anden måde ligner, eller som giver os noget med i vores liv.

 

Og sidst, men ikke mindst, så er det også vigtigt at forstå, at det her det du vil. Det er dit valg. Når du har sat et eller andet for. Det kan være, hvordan du vil leve dit liv i forhold til økonomi. Det kan være, hvor du vil bo. Det kan være, hvordan du vil arbejde. Det kan være din partner. Det kan være alle mulige forskellige ting.

Det er dit liv. Det er dit valg. Og alt for ofte, så har vi ønsker, vi har drømme, vi har visioner og så parkerer vi dem på denne her hylde, der hedder “Jeg får heller ikke opbakning til det, så derfor er det nok ikke rigtige”. Eller så tør jeg ikke. Eller så vil jeg ikke eller så lader jeg det ligge på den der hylde.

Det, synes jeg er ærgerligt, fordi de ting, som betyder noget for dig. Så kan det godt være, der ikke er nogen, der bakker det op. Men hvis du kan mærke, at det her er dælme rigtigt indeni, og du ved, du kan mærke med hele din sjæl og hele dit væsen, at det her er den vej, jeg vil. Så er det sådan, det skal være. Så kan det godt være, der er nogle, der ikke følger med dig på vejen, og det er så sådan, det er.

Men det er også det ansvar, at vi tager og siger “Det her, det er mit, og det vil jeg, fordi det betyder noget, og fordi det er vigtigt”.

Så må vi hen ad vejen finde mennesker, der bakker os op. Men det vigtigste er i hvert fald, at uanset hvorfor folk reagerer, og uanset hvad du har tænkt dig at gøre ved det, at i virkeligheden, så er det ikke andre menneskers opbakning, der skal styre din vej.

Det, der skal styre din vej, det er dine drømme. Det er dine mål. Det er det menneske, du gerne vil være. Så må folk følge med eller de må lade være med at følge med.

Hen ad vejen ved jeg af erfaring fra mig selv, og fra alle mulige andre, så dukker der lige pludselig nogle nye nogen op, som rigtig gerne vil være med os i det, som betyder noget.

Se og læs endnu mere

Flere indlæg på bloggen

Inspirerende og strategisk indhold, som hjælper dit liv derhen, hvor du gerne vil have det

Få videoen med 8 afprøvede tips til, hvad du gør ved tankemylder

Udfyld felterne og få videoen med det samme:

Det næste skridt i DIT liv

Pris: 3.300 Kr.

– inkl. kursusmaterialer

Vær opmærksom på, at der er begrænsede pladser på dette kursus – så hvis du ved, at det er noget for dig, så tilmeld dig med det samme, så du sikrer din plads

TILMELDING:

Indtast navn og email nedenfor og send. Overfør herefter 3.300 kr via MobilePay til 91221 (Intuitiv krop)